Aktivitetskalender

Marts

Generalforsamling i følge vedtægterne

Onsdag den 6 marts kl. 17 (bemærk tidspunktet)
Sorø Kultur og Fritidscenter, Frederiksvej 27, 4180 Sorø, lokale 111,

 

Foreningens formand Kirsten Sternberg vil i ord og billeder fortælle om årets gang i foreningen, desuden vil vi fremlægge vores ideer til foreningens aktiviteter i 2019. Foreningen serverer øl/sodavand og en sandwich.

Maj:

Foredrag "Hvordan påvirker naturen vores mentale sundhed" ved Dorthe Varning Poulsen
Torsdag den 2. maj kl. 19.
Multisalen, Sorø Museum,Storgade 17, 4180 Sorø.
Flyttet til: Kaarsbergcenteret Dr. Kaarsbergsvej 3, 4180 Sorø

Dorthe Varning Poulsen (DVP) er lektor og studievejleder i masteruddannelsen i Landskab og Planlægning ved Det Natur og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.
DVP har skrevet Ph.d. om naturbaseret terapi til soldater med posttraumatisk stress og er tilknyttet terapihaven Narcadia, som er beliggende i arboretet i Hørsholm
De seneste års forskning viser, at det har stor betydning for vores psyke, at vi har mulighed for at være i naturen, og ikke mindst kan naturen spille en rolle i forhold til behandling af stress. DVP, som forsker i sammenhængen mellem vores helbred og naturen vil fortælle om de teorier, der ligger bag forståelsen af naturens potentiale. Viden om terapihaver og forskning på området både internationalt og i forhold til terapihaven Narcadia vil indgå i oplægget.

Vi skal gøre opmærksom på, at Narcadia har åbent hus en gang om året, hvor alle er velkomne. (Kirkegårdsvej 3a, Hørsholm) Det er op til medlemmerne selv, om I ønsker at deltage. Den endelige dato for åbent hus foreligger endnu ikke.

Foredraget er gratis for medlemmer, gæster 50 kr. og studerende 25 kr.

Juni:

Omvisning i Middelalderhaven i Stege ved Lars Larsen, som er en af initiativtagerne til middelalderhaven.
Lørdag d. 15.juni kl. 10
Kirkepladsen 1, 4780 Stege

Foreningen "Historiske planter" står bag Middelalderhaven, som er en forholdsvis ny have. Foreningen arbejder bl.a. med at registrere og passe de fine reliktplanter, med bestøvning, med bi hoteller og frøformidling. De er desuden aktive i UNESCO Møns biosfære.
Haven er en stor have med gamle frugttræer og plads til ca. 300 forskellige planter, fordelt på foreløbig 19 temabede: Bl.a. Møns reliktplanter, Bibelens plant
er, Oldemors stauder, Mariaplanter, Lægeurter, Kosmetikplanter, Vand- og Sumpplanter og Krydderurter. Haven passes af frivillige i et aktivt havelaug. Der indsamles frø, og laves potteplanter til eget brug og til salg.
Vi kører i privatbiler (83 km, ca. 1t 17min) Der afregnes direkte med chaufføren.

Rundvisningen er gratis for medlemmerne. Evt. gæster er velkomne mod at betale 50 kr. 

Man kan tage madpakke med. Hvis det skulle regne, (hvad vi ikke håber) kan man spise på et overdækket område. Der er desuden mange cafeer i Stege

Efter besøget i Middelalderhaven håber vi, at der vil blive lejlighed til at se orkideer ved Møns Klint, for dem, som har lyst til det. Vores bestyrelsesmedlem Hans Søby vil hjælpe os med at lokalisere orkideerne. Obs terrænet kan være lidt udfordrende!

August:

Åben have i Joachim Bursers Apotekerhave:

Søndag den 18. august 2019 kl. 14 til 16.

 Flyttet til: Lørdag den 17. august 2019 kl. 14 til 16.


Støttegruppen og bestyrelsen vil også i år gerne vise vores dejlige have frem for medlemmerne og andre interesserede. Vi vil servere kaffe/the og kage, vise haven frem, svare på spørgsmål osv. Vi satser på fint solskinsvejr og flotte farver i haven.

September:

Rundvisning i Herregårdshaven på Rønnebæksholm, ved herregårdsgartner Sara Nørager Andersen

Søndag den 8. september kl. 11-12.
Rønnebæksholm 1, 4700 Næstved

Herregårdshaven er en køkkenhave, inspireret af datidens herregårdshaver. Haven dyrkes nu med fokus på at kombinere både moderne og historiske grøntsager på en måde, så former og farver skaber en smuk helhed. Haven dyrkes økologisk. Der er 16 bede i alt, forbundet af et stisystem.
Sara vil fortælle os om have stilen, havens opbygning og krydderurternes betydning for mennesker gennem tiderne. Desuden vil Sara udvælge nogle enkelte kulturer og fortælle lidt om deres historie. Sara vil krydre sin omvisning med små fortællinger om planters rolle i tidligere tiders overtro, og hvordan heksene anvendte dem i deres virke.
Bagefter vil der være tid på egen hånd. Man kan fx besøge parken, eller pavillonen "Venligheden", som den tidligere ejer Marie Toft lod opføre til sin mand N.F.S. Grundtvig.

Der er mange muligheder. Rønnebæksholm tilbyder også skiftende kunstudstillinger i hovedbygningen (mod entre), ligesom den rummer en smuk cafe og butik.

 

Vi kører dertil i privatbiler. Man afregner direkte med chaufføren. Man kan have madpakke med eller spise frokost i cafeen.

Foreningen betaler rundvisningen. Det er gratis for medlemmerne. Evt. gæster er velkomne, men skal betale 50 kr.

November:

AFLYST

Foredrag "Hvorfor aloe Vera" ved Ph.d. Louise Isager Ahl, Naturhistorisk Museum, Københavns Universitet

Onsdag den 6 november kl. 19
Multisalen, Sorø Museum, Storgade 17, 4180 Sorø.

Aloe Vera er en af verdens mest kendte medicinalplanter, med en årlig omsætning på over 130 milliarder danske kroner. Planten har i århundreder været brugt mod et væld af lidelser, men videnskaben arbejder stadig på at komme helt til bunds i, hvad der er så unikt ved den. Det er formentlig det bioaktive stof mannan, der giver aloe Vera dens helende egenskaber. Aloe Vera er dog kun én art ud af en slægt, der tæller over 500 andre arter, hvoraf op mod 25 % af disse bruges medicinsk i de områder de vokser.
I sin Ph.d. har Louise undersøgt aloe gelen, som er det sukkulente gel, der er inde i midten af bladet, bl.a. hvilke sukkerstoffer, der er derinde, hvordan forholdet mellem sukrene er, men også om aloe Vera i virkeligheden er så unik, når man sammenligner den med nært beslægtede arter. Louise vil også komme med et bud på, hvorfor sukkulenter er så enormt dygtige til at holde på vandet.
Foredraget er gratis for medlemmer, gæster 50 kr. og studerende 25 kr.